Home Werkwijze Tarieven Aanvragen Bouwtechnische keuring van uw woning door dé specialist op het gebied van woninginspecties.
Bouw-Keuring.NL - Bouwtechnische keuringen

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een bouwtechnische keuring?
Wanneer u verkoper bent, kunt u dit rapport gebruiken om de kwaliteit van uw object aan te tonen en onzekerheden bij kopers weg te nemen. Tevens voldoet u met het overhandigen van een bouwkundige rapportage voor een groot deel aan uw wettelijke meldingsplicht. Wanneer u (potentieel) koper bent kunt u dit rapport gebruiken om uw (toekomstige) kosten in te schatten en is het tevens een sterk onderhandelingspunt naar de verkoper; u weet wat er mis is aan het huis en dit zijn extra kosten!

Is een aankoopkeuring hetzelfde als een taxatie?
Nee, bij een taxatie wordt de waarde van de woning bepaald. Bij een bouwkundige keuring wordt er gekeken naar de bouwkundige staat van de woning. In een bouwkundig rapport is er een overzicht van de kosten van de bouwkundige gebreken en geen indicatie van de waarde van de woning.

Wanneer is het verstandig een bouwkundige keuring te laten verrichten?

Meest voorkomende keuringen zijn bij aankoop. Ook is het verstandig uw object te laten keuren bij verkoop, zodat een (potentiële) koper kan vertrouwen op een rapport welk is opgesteld door een onafhankelijk keuringsbureau. Dit versnelt uw verkoopproces. Een object laten keuren bij oplevering kan u ook veel ellende en koppijn besparen.

Kan ik het keuringsrapport meenemen in de onderhandelingen?
Ja, want uit onderzoek blijkt dat leden die het keuringsrapport in de onderhandelingen gebruiken hun bod gemiddeld met 27.000 euro verlaagd hebben! Wacht daarom niet tot ná het ondertekenen van het koopcontract met het laten verrichten van een woning aankoopkeuring.

Kan ik in het koopcontract een bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde laten opnemen?
Ja, want uit onderzoek onder leden van Vereniging Eigen Huis blijkt dat verhoudingsgewijs veel kopen (18%) n.a.v. de bouwtechnische keuring niet door gaan. Indien u op het moment van het bieden op een huis nog geen bouwtechnische keuring hebt laten verrichten, kunt u in de voorlopige koopakte laten opnemen dat de koop alleen doorgaat als het huis in orde is volgens de bouwtechnische keuring. U neemt dit dan als ontbindende voorwaarde op in de voorlopige koopakte.

Wat is het verschil tussen een bouwkundige keuring en een bouwkundige meeloopkeuring?
Van een bouwkundige keuring gaat de bouwkundige alleen naar de woning en ontvangt u achteraf een rapport met zijn bevindingen, bij een bouwkundige meeloopkeuring niet. Tijdens een bouwkundige meeloopkeuring loopt u samen met de bouwkundige door de woning en vertelt de expert u alles over gebreken en reparatiekosten. U maakt zelf aantekeningen van zijn bevindingen. Met een meeloopkeuring voldoet u gewoon aan uw onderzoeksplicht en bovendien betaalt u slechts €150 voor deze keuring. Meer over de bouwkundige meeloopkeuring of direct aanvragen.

Ik ga een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten, heeft dit consequenties?
Nee, niet als u via ons de keuring laat uitvoeren. Als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilt afsluiten, kunt u een keuringsrapport nodig hebben dat voldoet aan de eisen voor Nationale Hypotheek Garantie. Onze keuring voldoet standaard aan de eisen van de NHG. Meer informatie over Nationale Hypotheek Garantie vindt u op www.nhg.nl.

Wat keurt de bouwkundige wel en wat niet?
De keuring geeft op basis van een visuele inspectie een algemeen beeld van de bouwkundige staat van de woning.

Wat worden er allemaal beschreven in een bouwkundig rapport?
Een bouwkundige keuring geeft een goed overzicht van de bouwkundige staat van een object. Bijvoorbeeld:

Dit zijn enkel vragen waar een bouwkundige keuring antwoord op geeft.

Wat zijn verborgen gebreken?
Het kan voorkomen dat er na de aankoop van een woning blijkt dat er sprake is van gebreken die aanzienlijke reparatiekosten met zich meebrengen. Op dat moment komt de vraag op of deze kosten zijn te verhalen op de verkoper. In voorkomende gevallen moet worden nagegaan of de gebreken al voor de koop aanwezig waren en of de verkoper op de hoogte was en dus melding had moeten maken of dat de koper de gebreken bij een normaal en gebruikelijk onderzoek had kunnen zien.

Meldings- en onderzoeksplicht
Over het algemeen is het zo dat de verkoper verplicht is om alle feiten aan de koper te melden waarvan verondersteld kan worden dat ze voor de besluitvorming van de koper relevant zijn. Hier staat echter tegenover dat de koper ook een onderzoeksplicht heeft.

Kan ik ook een aankoopkeuring voor een appartement aanvragen? Wat wordt er dan precies gekeurd?
De aankoopkeuring van een appartement is in feite hetzelfde als van een eengezinswoning. Let op: bij een appartement keurt de bouwkundige uitsluitend het privé gedeelte, dus niet de gemeenschappelijke ruimten van het appartementencomplex.

Wie is verantwoordelijk voor het verkrijgen van toegang tot de woning?
U bent zelf verantwoordelijk voor verkrijgen van toegang tot de woning. Dit regelt u bijvoorbeeld via de makelaar.

Mijn kelder blijkt lek te zijn, wat kan ik hier aan doen?

Een natte en vochtige kelder is slecht voor de gezondheid. Daarnaast gaat de leefbaarheid in deze ruimte erg omlaag. Er zijn verschillende middelen op de markt om kelders water en vochtvrij te maken, maar een professionele methode kan veel meer problemen oplossen en voorkomen.

Op www.waterinkelder.nl leest u alles over het water- en lekvrij maken van de kelder.